Liderii ApEC s-au întâlnit cu Ministrul Educației
Reprezentanţii Alianţei pentru Educaţie de Calitate (ApEC) s-au întâlnit joi, 26 octombrie, cu ministrul Educa ţiei Naţionale, Liviu Marian Pop. În cadrul întâlnirii au fost abordate aspecte
generale referitoare la armonizarea şi simplificarea cadrului normativ din domeniu, cu punct de pornire Legea Educaţiei Naţionale nr. 1/2011 şi legislaţia secundară (hotărâri de guvern, metodologii, norme metodologice etc.).
În acelaşi timp, au fost discutate subiecte punctuale privind organizarea şi funcţionarea unităţilor de
învăţământ, segment care necesită intervenţii coerente şi hotărâte pentru a genera un act educaţional de calitate.
Cu această ocazie, Liviu Marian Pop a declarat că este pentru prima dată în ultimii ani când la aceeaşi
masă, alături de Ministerul Educaţiei, se aşază elevii, studenţii, părinţii şi profesorii pentru a găsi soluţii la problemele de fond ale sistemului de educaţie.
„A fost o primă discuţie cu caracter exploratoriu, însă am convenit să ne întâlnim lunar în această formulă, pe de o parte pentru a corecta, repara şi dezvolta lucrurile bune din sistemul de învăţământ, pe de altă parte pentru a vedea cât am reuşit să îndeplinim din ceea ce ne-am asumat”, a precizat
ministrul Liviu Marian Pop. Marius Nistor, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret” a ţinut să trasmită un mesaj foarte clar: „Alianţa pentru Calitate în Educaţie şi Ministerul Educa ţiei au o abordare comună faţă de tot ceea ce înseamnă politică educaţională. Astăzi am expus problemele cu care ne confruntăm în sistem, acestea urmează să fie prioritizate întrucât sunt
chestiuni care pot fi rezolvate pe termen scurt şi chestiuni care presupun o etapizare pe termen mediu şi lung”, a susţinut Marius Nistor, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret”.
La rândul său, liderul Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Simion Hancescu, a subliniat necesitatea existenţei unei legi coerent structurate, care să nu mai facă obiectul unor modificări atât de dese. „În opinia noastră, o lege a educaţiei trebuie construită astfel încât să fie valabilă măcar pentru un ciclu complet de învăţământ.
Altfel, sistemul va fi în continuare bulversat, nepredictibil şi neperformant. De asemenea, cred că şi
finanţarea învăţământului trebuie clarificată, pentru că actualmente există o contradicţie între textul legii şi ceea ce se întâmplă de fapt”, a adăugat Simion Hancescu.
De asemenea, Alexandru Manda, preşedintele Asociaţiei Elevilor din Constanţa, a apreciat iniţiativa de a reuni toţi actorii din sistem şi a calificat discuţia drept productivă: „O problemă pe care am pus-o pe tapet este finanţarea educaţiei în România, în anul 2018.
Am solicitat ca, începând de anul viitor, să avem prin hotărâre de Guvern, clar stabilit, un cost standard/elev care să reflecte în mod real nevoile financiare ale elevilor din România, dar şi coeficienţi de diferenţiere, astfel încât să evităm costurile suplimentare pe care elevii şi părinţii trebuie să le suporte”.
Iulian Cristache, preşedintele Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi – Învăţământ Preuniversitar a declarat că este nevoie de predictibilitate şi stabilitate în sistemul educaţional. „Ca părinţi, ne interesează predictibilitatea şi continuitatea legii, dar şi asumarea acestor modificări de întreg spectrul politic. Avem nevoie de siguranţă în şcoli, pentru noi acest lucru este foarte important şi considerăm că nu este normal ca aceasta să fie asigurată din contribuţia părinţilor”, a afirmat Iulian Cristache, preşedintele Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi – Învăţă mânt Preuniversitar.
Cu ocazia aceste întâlniri, reprezentantul CNE, Petru Apostoiu, a cerut ca elevii să nu mai facă de serviciu pe şcoală. „Ne putem declara mulţumiţi după întâlnirea de astăzi. S-au adunat foarte multe subiecte, însă pentru noi cele mai stringente sunt modificările preconizate pentru Statutul elevului.
De asemenea, vrem să vedem în ce va consta modificarea Regulamentului de organizare şi funcţionare a şcolilor.
Noi am propus interzicerea noţiunii de «elev de serviciu», deoarece este anormal ca elevii să nu frecventeze orele pentru că trebuie să fie de pază”, a declarat Petru Apostoiu, vicepreşedinte
al Consiliului Naţional al Elevilor.
La întâlnire au mai fost prezenţi Anton Hadăr, preşedintele Federaţiei Naţionale Sindicale „Alma Mater” şi Cornelia Radu, reprezentant al Uniunii Naţionale a Studenţilor din România.
În încheiere, ministrul Liviu Marian Pop a spus că se vor organiza lunar astfel de întâlniri şi că speră ca împreună cu reprezentanţii ApEC să găsească soluţii la problemele din sistem.
Sursa: www.soalaromaneasca.ro